Titel: En underjordisk kvinna

Meddelare: Hustru Brita Erika Jansson  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Böle

Det var en gubbe i Bruket, som hette Lök. Han trodde aldrig på nånting underjordiskt, och vi var ihop flera gånger om det där. Men så en söndagsmorgon skulle Lök och gumman hans gå till Lövsjöbacken till hennes hem. Nu hade det blåst omkull en stor asp tvärt över vägen.- Ute på toppändan av aspen satt där ett fruntimmer, som var så ofantligt vackert. Hon satt och kammade sitt långa hår. De stod länge och såg på henne bägge två, men då gumman steg över rotändan, försvann den där fina damen på toppen. Då fick han se.